Всеки голям отбор в световния спорт има своите спонсори. Виждаме ги върху екипите, по трибуните, в минутите за реклама. Как обаче се справят с финансирането малките клубове? Оказва се, че най-крупната българска компания за спортни онлайн залози ефбет има сериозна роля в развитието на доста любителски тимове. Вижте повече.

Как се издържа родният футбол

Футболът безспорно е най-обичаната игра у нас и не е изненада, че в този спорт са най-многобройни тимовете, които се състезават на различните нива. Как обаче се финансират всички те?
Министерството на младежта и спорта през 2019 г. отдели за Българския футболен съюз бюджет от 1 180 000 лева. Като се вземат предвид обаче не само броят на клубовете в първенството, но и всички разходи, с които те трябва да се справят, тази субсидия е крайно недостатъчна. Както в световен мащаб, така и у нас основното перо в бюджетите на отборите са частните спонсорства. Логично обаче най-крупните спонсори проявяват интерес към отборите с най-голям потенциал. От тях се очаква да предложат най-добри възможности за реклама на съответния бранд: мачовете им се излъчват пряко по телевизията, пресконференциите им са отразени от медиите, а запалянковците си купуват фен артикули. Ефбет е най-големият частен спонсор на родното първенство, който не само има договор с БФС, според който цялата първа професионална лига се нарича efbet Лига, но и финансира десетки отделни клубове.

Цветомир Найденов, който заедно с брат си Боян Найденов е собственик на ефбет, споделя наблюдението си, че въпреки конкуренцията за зрителски интерес от страна на западните първенства, мачовете на родните отбори продължават да привличат най-голям зрителски интерес и спонсорствата на популярните тимове са отлична реклама за тяхната платформа. Бизнесменът обаче е убеден, че родните клубове трябва да намерят още варианти за приходи. Трябва да се възползват по-добре от зрителския интерес и да съумеят да печелят по-добре от две ключови пера: продажба на билети и на фен артикули. В момента тези приходи съществуват, но не се използва пълният им потенциал.

Как обаче се справят финансово малките аматьорски клубове?

Те нито имат достатъчно многобройна фен маса, която да генерира приходи от аксесоари, нито пък могат да печелят от билети, тъй като входът за мачовете обикновено е свободен. Често подобни тимове са финансирани от общинския бюджет, но сумите, които отделят общините за подобни дейности са скромни. Спонсори също е трудно да бъдат привлечени, тъй като любителските отбори са популярни на ограничен кръг фенове и не могат да предложат широка реклама. Efbet обаче е едно от изключенията, които подкрепят аматьорския футбол.

Защо ефбет финансира непрофесионални тимове

„Финансирането на отбори от регионалните групи не е стандартната бизнес инвестиция за нас. Ние не очакваме разходите да ни се върнат чрез реклама. Правим го от любов към спорта. Приели сме тази политика от много години и подкрепяме десетки малки отбори. Всъщност, не е имало тим, който да се обърне към нас за помощ, и ние да не го подпомогнем по един или друг начин“ – споделят Цветомир Найденов и Боян Найденов. Братята са убедени, че за да има качествен български футбол, трябва да се работи на всички нива. Да се подкрепят младите таланти, да се подобри материалната база, да се постигне по-високо качество на играта на всички нива. Така двубоите ще бъдат по-оспорвани и интересни, повече зрители ще идват на стадионите, а интересът ще се разпали у още млади фенове. В момента собствениците на efbet Цветомир Найденов и Боян Найденов спонсорират 142 отбора от всички лиги на българския футбол.

 

Ако нямате регистрация в efbet.com, направете си сега и вземете 100% до 200лв. начален бонус с отлични условия за превъртане
ВЗЕМИ БОНУС СЕГА 👉 http://bit.ly/200lv_bonus_komarbg 
начален-бонус-ефбет-200-лева

Друг добър вариант е да имате регистрация в Winbet, където има 200% бонус до 100лв. също с добри условия за превъртане
ВЗЕМИ БОНУС СЕГА👉http://bit.ly/200bgnBONUSwinbetSport 
уинбет-начален-бонус

Третият избор за взимане на добър начален бонус е с регистрация в Palmsbet, където има 100% бонус до 200лв., с малко по-трудни правила за превъртане
ВЗЕМИ БОНУС СЕГА 👉 http://bit.ly/110lvBonusPalmsbet_fbcomm
палмсбет-начален-бонус-200лв

ТОП БУКМЕЙКЪРИ 2023
Welcome Bonus
ТОП КАЗИНА 2023

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
Winbet
ТОП ПРОГНОЗИ