Кристофър Самюелсън взе участие в инсценирана от журналисти под прикритие на Al Jazeera сделка за продажбата на английския клуб “Дерби Каунти” на стойност 99 млн. паунда. 

На повечето от нас ни е пределно ясно, че големите бизнес сделки често крият в себе си нелегални планове за пране на пари. Последният скандал от този тип е свързан с Английската футболна лига и Кристофър Самюелсън, известен като “Магьосника”.

christopher samuelson-komarbet.com
Кристофър Самюелсън

Самюелсън, външен финансов експерт,  играе ролята на посредник/брокер, сключващ споразумението. Интересният факт е, че журналистите на Ал Джазира се представят за агенти на фиктивен богат китайски престъпник, но това не е пречка за английския бизнесмен.

Гореказаното е напълно извън правилата на EFL(English Football League), приети за покриване на изисквания относно това кой може да бъде собственик на футболен клуб на Острова.

Друго споменато име е и това на брокера Кийт Хънтър, частен следовател и бивш следовател от Скотланд Ярд. Той е забелязан да организира процеса по получаване на паспорт на китайския партньор за ЕС под ново име. По този начин те могат да бъдат сигурни, че престъпленията ще останат скрити от законите на EFL.

В документалния филм на Al Jazeera, “Мъжете, които продават футбол”, репортери под прикритие разказват на брокерите, че техният фиктивен клиент, „г -н Х“ има в досието си присъда.

Измисленият китайски бизнесмен Х е бил осъден задочно на седем години затвор за подкуп и пране на пари от китайски съд. Част от историята е и фактът, че въпросният бизнесмен е прекарал парите си извън Китай през казина в Макао, а сега желае да инвестира средствата си в английския ФК “Дерби Каунти”.

Източник: dokumentalni21

Кристофър Самюелсън казва, че това няма да бъде спънка и ще намери начин да  “победи EFL”. Във видеото той представя подготвен план как да прикрие парите и самоличността на престъпника, използвайки офшорни тръст фондове.

Именно след тези разкрития Английската футболна лига (EFL) стартира обстоен преглед на ситуацията, за да тества своите собственици и мениджъри. Сценарии като този, в който осъдени престъпници имат право да купуват английски футболни клубове и да ги използват за пране на мръсни пари от чужбина, трябва да бъдат елиминирани.

Тази тема вълнува и засяга и Българския футболен съюз, като някои от пресните подозрителни бизнес сделки са в клубовете – Ботев Пловдив, ЦСКА и Левски.

Руснакът Антон Зингаревич официално е новият собственик на Ботев (Пловдив). Влиятелният бизнесмен притежава 99% от акциите на клуба и обещава силна финансова подкрепа на жълточерните, без конкретно обяснение от къде се е сдобил с тези крупни суми.

anton zingarovich-komarbet.com
Антон Зингарович – собственик на Ботев (Пловдив)

Друг пример можем да дадем със сагата относно новия собственик на Левски София. По-рано тази година бяха споменати имената на няколко английски бизнесмена, изявили желание да се сдобият с акциите на сините. Един от тях е Леонард Блаватник, смятан за един от най-богатите хора на Острова. Последни проучвания сочат, че роденият в Одеса бизнесмен е на 35-то място в света по състояние – 40 милиарда долара.

Според други пък очакваният нов собственик ще е Алекс Честърман, чиято компания Cazoo напоследък се смята за една от най-проспериращите на Острова. Фирмата има вече създадена връзка с футбола, тъй като през този сезон логото и стоеше на екипите на Евъртън и Астън Вила.

nasko sirakov levski-komarbet.com
Наско Сираков

Собственик на Левски в момента е Наско Сираков, а преди няколко месеца се появи и името на Джоузеф Дикенс, който обещаваше големи неща със западни пари. В крайна сметка не даде гаранция за произхода на финасите си и Наско Сираков отказа да му продаде клуба.

В ЦСКА-София пък, Александър Томов искаше да доведе китаеца, който щеше да строи аква парк около София и да налее милиони в клуба, но и тук сделката пропадна.

➦ Следи нашите актуални новини ТУК.

Начало » Скандални разкрития на Al Jazeera за корумпирани бизнес сделки в Английската футболна лига

ТОП БУКМЕЙКЪРИ 2023
Welcome Bonus
ТОП КАЗИНА 2023

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

ТОП ПРОГНОЗИ